Sualtı dalışı yapmak suyun altındaki dünyayı keşfetmektir. Çoğu insan için eğlenceli bir spor olarak görünse de aslında keşif amaçlı yapılan profesyonel sporlardan biridir. Belirli ekipmanlarla, az da olsa yüzme bilmek ve küçük bir teorik eğitim ile herkes suların altını görebilecek kapasiteye sahiptir.

Sualtı Dalışı Yapmak Tehlikeli Midir?
Dalış yapmak bilinenin tersine çok tehlikeli bir spor değildir. Her sporun tehlikesi olduğu kadar tehlikelidir. Yapılan istatistikler sonucunda tüplü dalış dışındaki sporlarda yaralanmaların çok daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun temel sebebi ise diğer spor branşları’nın aletli dalış sporundan çok daha belirsiz kurallara sahip olmasıdır. Eğer suyun içindeyken mutluysanız ve kendinizi rahat hissediyorsanız bu sporu yapmaya gayet uygunsunuzdur.

Eğitim Almadan Dalış Yapmak Mümkün Mü?
Eğitim almadan deneme dalışı diye adlandırılan günübirlik dalış yapmak isteyenler Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu kuralları gereği maksimum 5 metreye dalış yapabiliyorlar. Bu sualtı dünyasıyla tanışmak isteyenler için yeterli ancak o nefes kesen güzelliği yakından görebilmek için biraz derine inmek gerekiyor. Bunun için de eğitim şart Sırasıyla 1 yıldız, 2 yıldız ve 3 yıldız olarak adlandırılan brövelerle farklı derinliklerde farklı yetilere sahip uzman dalıcılar olabilirsiniz.

Kaç Yaşını Dolduranlar Tüplü Dalış Eğitimi Alabilir?
Tüplü dalış eğitimi alabilmek için 14 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir.

Nasıl Profesyonel Bir Dalgıç Olabilirim?
Profesyonel bir dalış uzmanı (dalgıç) olmak istiyorsanız TSSF onaylı bir sertifikaya sahip olmalısınız. Bunun için de belirli bir eğitim almanız gerekiyor. Bunun için Türkiye’de yaklaşık 300 adet dalış merkezi faaliyet göstermektedir. Su olan her yerde dalış merkezi vardır. Eğer böyle bir merakınız var ve herhangi bir sağlık probleminiz yok ise gidip başvurabilirsiniz. Dalış sporu yapmak için çok iyi bir yüzücü olmanıza gerek yoktur. Dalış tüpü sayesinde nefes alabileceğiniz için kendinizi boşluktaymış gibi hissedeceksin.

Nasıl Bröve (Uzmanlık Lisansı) Sahibi Olabilirim?
Toplam 50 soru üzerinden yazılı bir sınav olup bu sınavdan %70 doğru yapmanız gerekecek. Daha sonrasında katılımcılar deniz dalışlarında toplam 5 adet sualtında derslerde görmüş olduğu eğitimleri uzmanlara uygulamalı olarak göstererek mezun olacak ve uluslararası geçerliliğe sahip TSSF-CMAS 1 Yıldız Dalıcı brövesi almaya hak kazanacaksınız.


Suyun altındayken diğer insanlarla nasıl iletişim kurulur?
İşaret dili gibi Dalgıçların da kullandığı bir işaret sistemi vardır. Bu sistem sayesinde suyun altındayken tüpünde ne kadar hava kaldığını dalış yaptığın partnerine söyleyebiliyorsun. Herhangi bir problemi ona anlatabiliyorsun. Fotoğraftaki el işareti herhangi bir sıkıntı olmadığını yani gayet iyiyim demenin bir yoludur.

Dalış Yaparken Hangi Malzemeleri Kullanılır?
- Maske ( Sualtı Gözlüğü)
- Palet
- Şnorkel
- Regülatör (Tüpteki havayı ihtiyaç duyduğumuz ortam basıncına getirip almamızı sağlar)
- Dalış Tüpü ( Sıkıştırılmış temiz hava bulundurur)
- BC-Dalış (Denge) yeleği (Bu şekilde suyun altında denge kurar, pozitif, negatif ya da nötr olmamız gerektiğine karar veririz)
- Ağırlık kemeri
- Dalış göstergesi ( Derinliği ve Tüpteki havanın seviyesini gösterir).
- Dalış bilgisayarı (Suyun altında kaldığımız süre ya da ne kadar kalabileceğimizi görmemize yarar)
- Wetsuit-Dalış elbisesi (Vücudumuzu korur)
Dalış malzemeleri ve ekipmanları ortalama 20 kg civarındadır. Dalarken beline takacağın ağırlık kemeri ise kendi kilolarınıza göre değişmektedir.

Tüplü Dalış Eğitimi Aldıktan Sonra Tek Başıma Dalış Yapabilir Miyiz?
Bir eğitmene ihtiyaç duymadan yani kendi seviyenizdeki bir kişiyle beraber dalabilirsin. Tüplü dalış sporunda bireysellik değil, buddy sistemi vardır. Yani dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi seviyede bir dalıcı olursanız olun tek başına dalış yapamazsınız.

Tüplü dalış eğitimi almak için kendi malzememizi almamıza gerek var mı?
Hayır. Eğitim alacağınız her dalış okulu ihtiyacınız olacak bütün ekipmanları size temin edecektir. Sertifikalı bir dalıcı olduktan sonra bile kendi ekipmanlarınızı almanıza gerek yoktur, yine aynı şekilde dalış yapmaya gittiğiniz her dalış merkezinde rahatlıkla bulabilirsiniz. İleriki dönemlerde ilk olarak kendi dalış elbisenizi alarak başlayabilirsiniz.
Dalış yapmak kendinizi keşfetmenizin en iyi yollarından biridir.
Bahadır Güvenlioğlu