Uluslararası İlişkiler Nedir?

Uluslararası İlişkiler

Merhabalar. Ben Bahadır Güvenlioğlu. Bu yazımda sizlere okuduğum bölüm hakkında yani Uluslararası İlişkiler bölümü hakkında bilgiler vereceğim. İleride bu bölümü okumak isteyen arkadaşlar ve bu bölümün ne gibi konularda yetkinliği olduğunu öğrenmek isteyen kişiler için faydalı bir yazı olacağını düşünüyorum.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Nedir?

Genellikle çoğu üniversitede Sosyal Ve Beşeri bilimler Fakültesine bağlıdır ama bazı üniversitelerde bu bölümü İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesinde de görebilirsiniz. Eşit ağırlık bölümüdür. Bölüm normal şartlarda 4 yıllık lisans bölümüdür ancak çoğu üniversitede Yabancı dil zorunluluğu vardır. Bu bölümü yabancı dil okumayı düşünen arkadaşlar hazırlık sınavını geçemezse eğer 5 yıl okumaları gerekir. Benim tavsiyem ise bu bölümü kesinlikle yabancı dilde okumalısınız çünkü bu bölüm tüm ülkelere yönelik bir sisteme sahiptir ve sadece kendi ülkenizde etkin kalmamalısınız. Dış dünyaya açılmanız için de yabancı dil gereklidir. Bu bölümde en önemli kısım ise aslında ne kadar çok dil bildiğinizdir. Sizi başarıya götürecek en büyük etken budur. Bu bölümü  Uluslararası ilişkiler isminin yanında Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi, Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler gibi birbirinden farklı birçok bölüm adında görmeniz mümkündür.

Uluslararası İlişkiler Bölümün Amacı Nedir?

Uluslararası ilişkiler bölümünün asıl amacı iyi bir sosyal bilimci yetiştirmektir. Sosyal bilimci nedir dediğinizi duyuyor gibiyim. Hemen açıklıyorum. Sosyal bilimci demek bu dünyadaki beşeri bilimleri öğrenmiş ve bu konularda bilgi sahibi olan insana denir. Beşeri bilimler dediğim şeyler ise siyaset, kültür, ekonomi, hukuk, politika, sosyoloji, felsefe, tarih gibi daha birçok konu beşeri bilimlere dâhildir. Bu konularda eğitim almış ve kendini geliştirmiş insanlara sosyal bilimci denir.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Ders Dağılımı Nasıldır?

Uluslararası ilişkiler bölümü okuyan bir öğrenci birçok konuda ders almaktadır. Üniversiteler 4 yıl boyunca hemen hemen her konuya değinebilen bir akademik sisteme sahiptir. Bölümün temelinde siyaset, kültür, ekonomi, hukuk ve diplomasi içeren dersler üzerine eğitim ağırlıklıdır. Öğrencilere öğretilmek istenilen ana konu Uluslararası İlişkiler bölümünün araştırmalara dayanan akademik bir disiplin olduğudur.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Hangi Konularda Bilgi Sahibi Olmalıdırlar?

Bölüm mezunları, çalıştıkları dünyanın veya ülkenin tarihi, kültürü ve siyasi sistemi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Ayrıca güncel olaylardan haberdar olmaları gerekir. Bir ülkenin siyasi ve ticari bağları da analizler yapılırken stratejik öneme sahiptir.

Uluslararası ilişkiler uzmanları, ülkelerin birbirleriyle siyasi, ekonomik ve diplomatik olarak nasıl ilişki kurduklarına dair derin bir anlayışa sahiptir. Bu nedenle, bir kuruluşun siyasi ve ticari çıkarlarını yönetmekle sorumludurlar. Önerilen düzenlemeler, mevzuat veya kaynaklarla ilgili program etkinliğinin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi de bölümden mezun olan uzmanların görev tanımında yer alır.

Uluslararası İlişkiler Mezunları Ne İş Yapar?

Bu bölümün ismi insanlarda merak uyandıran ve havalı bir isim gibi gözüksede aslında tam anlamıyla tanımı yapılamayan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olan kişiler kendilerini uluslararası iş yapan özel şirketlerde insan kaynaklarında, finans bölümlerinde, satın alma, pazarlama, muhasebe birimlerinde yer bulabilirler. Bu birimlerde işe personel alımı yapılabilir. Şirketin para girdi çıktısına bakabilir. Şirket için anlaşmalar yapabilirler. Bunun gibi daha birçok iş yapabilirler. Aşağıda daha detaylı anlatacağım.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunlarının İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olduktan sonra insan biraz şaşırıyor. İş olanakları o kadar fazla ki insan nereye yönelmek istediğini karar vermekte zorlanıyor. Asıl mesele uzmanlaşmak istediğin alanda ilerlemeye çalışmak.  Bu bölüm evrensel bir içeriğe sahip olduğu için mezun olan kişilerin kalifiye olmaları oldukça belirleyicidir. Eğer kendinizi belirli bir alanda geliştirmiş iseniz o alandan devam etmenizi öneririm. Uluslararası hizmet yürüten tüm şirketlerde, devlet kurumlarında ya da medya kuruluşlarında çalışma alanları vardır.  Müsteşarlıklarda, Bakanlıklarda, konsolosluklarda, dışişleri bakanlığında, devlet kurumlarında, STK’larda, özel ve devlet kuruluşlu şirketlerde çalışma olanakları bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, size daha iyi bir göz atma deneyimi sunmak için çerezler kullanır. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.